Gastgezin

De start van alles.

Gastgezin 2 Ls Gastgezin 3 Ls Gastgezin Ls

Een instructeur gaat gedurende het jaar op zoek naar pups en neemt daartoe contact op met kwekers. Om na te gaan of een pup geschikt is om een opleiding tot assistentiehond te volgen, wordt een puppytest afgenomen. Op die manier kopen we twee maal per jaar zo'n 6 tot 8 pups aan. Wanneer een pup 8 weken oud is, wordt het geplaatst bij het gastgezin. Liefst zijn er geen al te grote leeftijdsverschillen tussen de hondjes zodat de gastgezinnen op hetzelfde niveau kunnen werken. 

Wie interesse heeft om gastgezin te worden, krijgt alle nodige informatie op een infovergadering. Tegelijk polsen we naar wie graag als gastgezin wil starten. Na de vergadering wordt de groep gastgezinnen samengesteld en volgen er twee theorielessen. Nadien wordt een afspraak gemaakt met het gastgezin om hun pup individueel op te halen. 

Het gastgezin werkt op vrijwillige basis en neemt gedurende ongeveer anderhalf jaar de hond in huis om hem of haar voor te bereiden op de belangrijke taken bij het toekomstige baasje. Zowel de voeding als dierenartskosten worden door Hachiko vergoed, dus eigenlijk heeft het gastgezin geen kosten. Wel verwachten we van de gastgezinnen dat ze vooreerst veel van honden houden, bereid zijn om de lessen te volgen en onze methodiek toe te passen, en dat ze op werkdagen de hond niet de ganse dag alleen thuis laten.

De voornaamste taken van het gastgezin bestaan uit socialisatie en basisgehoorzaamheid van de hond. Onze instructeurs staan de gastgezinnen uiteraard bij in het verwezenlijken van deze taken.

Gedurende anderhalf jaar komen de gastgezinnen om de twee weken trainen in ons centrum. Tijdens deze lessen leren de gastgezinnen technieken aan van onze instructeurs die ze thuis verder moeten toepassen. Daarnaast wordt de vooruitgang en ontwikkeling van de hond besproken en hebben de gastgezinnen tijdens de trainingen de mogelijkheid om onderling ervaringen uit te wisselen.

Om de twee weken krijgen de gastgezinnen les, op Hachiko of op verplaatsing. In onderling overleg wordt een vast lesmoment (vaak anderhalf uur) op een weekdag afgesproken. Daarnaast zijn ook individuele sessies mogelijk.

Ieder gastgezin weet vooraf dat het zijn hond uiteindelijk weer moet afstaan. Hoewel dit niet evident lijkt, is de motivatie zeer groot van zodra men beseft in welke mate een dier de zelfstandigheid, de gezondheidstoestand en het sociaal contact van een persoon met een beperking kan veranderen en bevorderen.

Hebben we jouw interesse aangewakkerd en wil je je inzetten als gastgezin voor onze vereniging? Vul dan snel dit gastgezinformulier in en bezorg het ons!