Gezelschapshonden

Dsc 0115

Ruim 25 jaar verandert Hachiko vzw levens door assistentiehonden op te leiden en te plaatsen bij personen met een motorische beperking of epilepsie. Soms gebeurt het dat een hond de opleiding tot assistentiehond niet kan voltooien en we hem omwille van uiteenlopende redenen niet kunnen plaatsen. Voor deze honden zoeken we een warm gezin met een gouden mandje.

Welke honden?

Gezelschapshonden zijn steeds honden die een opleiding zijn gestart of hebben doorlopen bij Hachiko.

De opleiding kan stopgezet worden omdat de hond karakteriële en/of gezondheidsproblemen heeft. Bijvoorbeeld een hond die te onzeker is of minder goede gewrichten heeft om als assistentiehond aan de slag te gaan. Deze honden zijn doorgaans zo'n 1 à 3 jaar oud.

Het komt ook voor dat het baasje van een hond aan het werk komt te overlijden. Als de hond reeds ouder is dan zeven jaar, zullen we hem niet meer verder inzetten als assistentiehond. Daarnaast gaan onze honden op pensioen wanneer ze fysiek of mentaal niet meer in staat zijn te helpen. Als het niet mogelijk is voor het baasje of naaste familie om de hond bij te houden, gaan we ook op zoek naar een andere thuis. Deze honden zijn doorgaans zo'n 10 à 15 jaar oud.

Plaatsing

Onze honden worden in eerste instantie opgeleid tot hulphond (voor personen met een motorische beperking) of als meldhond (voor personen met epilepsie). Afhankelijk van hun vaardigheden, medische en karakteriële screening kunnen ze ook uitgroeien tot duohond (voor kinderen of jongeren met een motorische beperking), autismehond of instellingshond (in woonzorgcentra).

Als een hond één van deze rollen niet kan opnemen of moet beëindigen, wordt steeds in de bekende kring (gastgezin, familie) gevraagd of zij de hond als gezelschapshond willen adopteren.

Als dit niet kan, bekijken we de lijst van kandidaten (waarop jullie zullen komen te staan).

Je kan begrijpen dat het dus niet zo vaak voorkomt. We kunnen er geen schatting qua tijd op plaatsen, het kan jaren duren. Als je eerder op korte termijn een huisgenoot wilt, raden we aan om toch zelf op zoek te gaan.

Kandidaat stellen

Bij het plaatsen van een gezelschapshond, een hond op pensioen of een oudere hond bij het overlijden van het baasje, bekijken we of die hond bij jou / je gezin past qua energie en levensstijl.

Indien je in aanmerking komt, bellen we je op en bekijken we samen of het ingevulde document nog up-to-date is (bijvoorbeeld: zijn sindsdien eigen honden aangekocht, ...). Verder geven we je meer uitleg over de hond en de redenen om hem te plaatsen als gezelschapshond. Wanneer je de hond graag wilt ontmoeten, komen we langs voor een gesprek en een eerste kennismaking. Wanneer zowel jij als Hachiko zich goed voelt bij een eventuele plaatsing, doen we eerst een try-out. We evalueren iedere stap tot we overgaan tot een definitieve plaatsing.

Om je kandidaat te stellen voor een gezelschapshond, vul je hier het aanvraagformulier in en stuur je het per mail door naar info@hachiko.org of per post naar Hachiko vzw, Molenstraat 54, 9820 Merelbeke.

Misschien heb je interesse om als gastgezin aan de slag te gaan?

Als gastgezin sta je aan de basis van onze werking. Gedurende anderhalf tot twee jaar neem je een hond in huis. Je bereidt de puppy zo voor op de belangrijke taken bij zijn toekomstige baasje. Lees er hier alvast meer over.