Gezelschapshonden

Gezelschapshond 2 Gezelschapshond 4

Wat?

Hoewel bij de keuze van de pups reeds strenge selectiecriteria worden gehanteerd op basis van de stamboom en een puppytest, kan het gebeuren dat een hond wordt afgekeurd.

Dit heeft meestal te maken met medische problemen die niet op jonge leeftijd kunnen worden gedetecteerd of met gedragsstoornissen die zich pas later ontwikkelen. Vermits de hond niet voldoet aan de gestelde eisen voor een assistentiehond of instellingshond wordt deze uit het programma gehaald. Zulke honden hebben de opleiding geheel of gedeeltelijk doorgemaakt.

Aanvraagprocedure

We werken op een bepaald systeem, dat in verschillende stappen van plaatsing te herleiden is:

  1. Onze missie: hulphonden en meldhonden. De meeste honden krijgen één van deze bestemmingen.
  2. Als een hond niet kan doorgaan als hulp- of meldhond, krijgt hij een missie als duohond (bij een kindje met de ouder als verantwoordelijke) of als instellingshond (in rusthuizen,...)
  3. Indien ook stap 2 niet kan, wordt gevraagd aan het gastgezin of zij de hond als gezelschapshond willen adopteren.
  4. Als ook stap 3 niet kan, bekijken we de lijst van kandidaten (waar jullie op komen te staan).

Je kan begrijpen dat het dus niet zo vaak voorkomt dat we tot stap 4 komen. We kunnen er dus ook geen schatting qua tijd op plaatsen. Het kan jaren duren. Als jullie eerder op korte termijn een huisgenoot willen, zouden we aanraden om toch zelf op zoek te gaan. We kunnen namelijk niet garanderen dat er langs deze weg een hond kan komen.

Om het juiste gezin voor de afgekeurde hond te vinden, stemmen we de levensstijl en noden van zowel de hond als het gezin op elkaar af. Een hond die zijn opleiding niet heeft afgerond, heeft bepaalde aandachtspunten waarmee zijn baasje rekening mee dient te houden. Deze aandachtspunten kunnen zowel gedragsmatig als medisch zijn, of een combinatie van beide. Daarom is het belangrijk om te weten wat jij of je gezin zoekt in een hond zodat we kunnen inschatten of hond en gezin matchen met elkaar. Dit betekent ook dat wij de aanvragenlijst niet altijd chronologisch zullen afgaan en dat wij ook geen inschatting kunnen geven van wachttijd.

Bij plaatsing wordt een contract opgesteld.

Om je kandidaat te stellen voor een gezelschapshond, vul je het aanvraagformulier in en stuur je het per mail door naar info@hachiko.org of per post naar Hachiko vzw, Molenstraat 54, 9820 Merelbeke.